|
|
Tipuri de pahare pentru bar
|
|
|
Pentru a invata sa preparam diverse cocktail-uri, dar si pentru a sti sa servim corect bauturile trebuie mai intai sa cunoastem tipurile de pahare care se gasesc intr-un bar. Acestea variaza in functie de forma si capacitate. Vom invata impreuna ce bauturi se servesc in fiecare tip de pahar.
Iata tipurile de pahare si recipiente pe care trebuie neaparat sa le cunoastem:
Halba de bere: Este recipientul tipic din care se serveste berea, cel pe care il cunoastem foarte bine cu totii. Are peretii foarte rezistenti si este prevazuta cu maner.
Volum : 300 - 1000 ml

Paharul de brandy sau coniac: Acest pahar este folosit pentru brandy sau coniac si are un picior scurt ce permite plasarea degetelor mijlociu si aratator pentru a tine paharul. Aceasta tehnica de tinere a paharului permite coniacului sau brandy-ului sa se incalzeasca in timp ce este tinut.Datorita metodei de tinere a paharului, acesta favorizeaza eliberarea aromelor delicate in momentul degustarii. In unele baruri sau restaurante paharele de coniac se incalzesc la aburii expresorului inainte de servire.
Volum: 150 - 700 ml
Fluta de sampanie: Paharele folosite pentru servirea acestei bauturi sunt unele inalte, iar forma ingusta nu permite acidului sa iasa foarte repede din bautura, astfel isi pastreaza pentru mai mult timp aroma si aciditatea.
Volum: 180 - 300 ml

Paharul Collins: Paharul Collins sau Sonda cum mai este cunoscut la noi, este un pahar inalt si subtire, fara picior si a fost denumit dupa celebra bautura Tom Collins. Este folosit pentru servirea bauturilor slab alcoolizate, sucuri si alte amestecuri de bauturi usoare.
Volum: 300 - 500 ml

Paharul Cordial: Este un pahar de dimensiuni mici, cu picior sau fara, folosit pentru servirea lichiorului si in general a bauturilor consumate dupa masa, diverse creme sau Amaretto.
Volum: 30 - 120 ml

Paharul Highball: Acesta este cel mai cunoscut si cel mai utilizat pahar dintr-un bar, fiind folosit pentru servirea multor cocktailuri si amestecuri de bauturi. Este foarte rezistent si poate fi folosit atat in combinatiile simple cum e vodca tonica sau ceai cu gheata, cat si pentru a servi cocktail-uri precum Mojito sau Long Island Ice Tea.
Volum: 240 - 360 ml

Paharul Hurricane: Acest pahar are o forma alungita, de lampa si este folosit pentru servirea a diverse coctailuri exotice, in straturi sau viu colorate, precum si pentru servirea unor bauturi mixate in blender precum Pina Colada.
Volum: 350 - 700 ml

Paharul Irish Coffee: Este un pahar, sau mai degraba o canuta dotata cu un picior scurt si prevazuta cu maner. Este facuta dintr-un material dur, foarte rezistent in care se servesc bauturile calde, in general cafele. Acest recipient a fost facut special pentru Irish Coffee (cafea irlandeaza).
Volum: 240 - 300 ml
Paharul de Margarita: Este un recipient cu o forma aparte si a fost facut special pentru a servi bauturile Margarita si Daiquiri, dar poate fi folosit si pentru a alte bauturi. Forma acestui pahar este un speciala, avand o deschidere larga ce permite consumatorului sa simta aromele bauturilor servite. Cocktail-urile servite in acest pahar se consuma fara gheata si trebuie baute fara ajutorul unui pai.
Volum: 200 - 350 ml
Paharul de Martini: Este un pahar cu picior, elgant, cunoscut sub denumirea general de Pahar de Cocktail. Pahar este de forma literei "V" si este folosit pentru bauturi si cocktailuri ce se servesc fara gheata.
Volum: 180 - 350 ml
Paharul Old Fashioned: Este paharul clasic in care se servesc in general bauturile spirtoase, whisky, vodca si alte tarii. Bauturile consumate din acest pahar sunt in general servite "on the rocks", cu multe cuburi de gheata. Acest recipient se mai foloseste si pentru cocktailu-rile simple, ce au la baza o bautura spirtoasa, combinata cu inca un ingredient.
Volum: 150 - 180 ml
Paharul Pilsner: Este o fluta mai inalta, fara picior, folosit pentru servirea berii, datorita formei ce permite carbonarea berii si in acelasi timp pastrarea gulerului de spuma.
Volum: 250 - 480 ml
Pitcher: Este echivalentul carafei romanesti, doar ca difera putin ca aspect, aratand mai degraba ca o halba mai mare. Acesta este facut dintr-un material dur si este prevazut cu o toarta ce perimte turnarea continutului in mai multe pahare. In baruri se foloseste, in special, pentru turnarea berii sau a vinului.
Volum: 900 - 1800 ml

Shot-ul: Este un pahar mic si rezistent, folosit pentru servirea bauturilor tari, atat simple cat si in amestec. Datorita dimensiunilor reduse poate fi folosit si ca masuratoare pentru bar.
Volum: 30 - 120 ml

Paharul de vin: Aceste pahare sunt de doua feluri, pahare pentru vin rosu si pentru vin alb. Cele folosite pentru servirea vinului rosu au o capacitate si o deschidere mai mare, pentru a permite vinului sa respire. Paharul pentru vin alb este mai mic si mai ingust decat cel de vin rosu. Cand serviti vinul, intotdeauna tineti paharul de picior, astfel incat sa nu schimbati temperatura vinului.
Volum: 240 - 300 ml
|
|
|