Cand vorbim de Coca Cola, vorbim de mult mai mult decat o bautura racoritoare, un produs. Coca Cola este un brand, un simbol cunoscut in toata lumea. Sticla si sigla Coca-Cola sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din intreaga lume.
La data de 8 mai 1886, in Atlanta, Georgia se naste reteta Coca Cola. Un farmacist local, Dr. John Styth Pemberton prepara in curtea din spatele casei sale siropul care sta la baza celebrei bauturi. Acesta duce un borcan cu sirop la farmacia Jacob's, unde este testat si declarat excelent, apoi este pus imediat in vanzare cu pretul de 5 centi paharul.
Siropul este tranformat in bautura racoritoare atunci cand I se adauga apa carbonatata. Frank Robinson, contabilul doctorului Pemberton considerta ca cei doi "C" vor arata foarte bine in reclame, si denumeste produsul Coca-Cola, desenand pe loc si logo-ul ce devine marca inregistrata.
Noua bautura devine cunoscuta dupa ce apare in The Atlanta Journal si apoi prelatele magazinelor de atunci erau desenate sub forma logo-ului Coca-Cola. In ciuda publicitatii Coca Cola nu s-a vandut foarte bine (doar 9 portii pe zi in medie).
Dr. Pemberton nu isi da seama de potentialul baturii inventate de el si in 1888, inainte de moartea sa vinde parti ale afacerii partenerilor sai, iar restul actiunilor sunt cumparate de Asa Candler, un om de afaceri din Atlanta. Candler incepe sa cumpere si celelalte actiuni ramase si ajunge sa detina controlul absolut asupra afacerii, pentru care plateste suma de 2.300 de dolari.
Sub sloganul "Coca Cola... Delicios. Antrenant. Racoritor. Tonic", Candler se ocupa de promovarea intensa a produsului, iar in 1892 impreuna cu fratele sau John S. Candler, Frank Robinson, fostul asociat al lui Pemberton si alti doi parteneri, creeaza in Georgia "The Coca Cola Company", o corporatie cu un capital initial de 100.000 de dolari.
Candler incepe sa distribuie mii de cupoane pentru care oamenii primeau cate o bautura gratuit, inscriptioneaza marca Coca-Cola pe calendare, ceasuri sau suveniruri si astfel produsul castiga foarte multa popularitate.
Afacerea continua sa prospere, iar in anul 1894 se deschide in Dallas, prima fabrica de producere a siropului in afara orasului Atlanta. Dezvoltarea continua si noi fabrici de acest gen se deschid in Chicago si Los Angeles. In 1895 Candler anunta in raportul anual catre actionari: "Coca-Cola se bea acum in fiecare stat si teritoriu din Statele Unite".
In timp ce Candler si asociatii sai se concentrau pe vanzarea la pahar, in America apare un nou concept de vanzare a bauturilor, cel de imbuteliere. Astfel impresionati de vanzarile foarte mari la pahar, Benjamin F. Thomas, Joseph B. Whitehead si John T. Lupton, din Chattanoga (Tenesse) au obtinut de la Candler drepturile exclusive de imbuteliere si vanzare a bauturii pe teritoriul Statelor Unite. Cei trei deschid doua fabrici de imbuteliere in Chattanoga si Atlanta si incep sa semneze contracte cu oameni competenti pentru a deschide si altele fabrici in diferite zone ale Statelor Unite. In urmatorii 20 de ani numarul fabricilor de imbuteliere Coca-Cola a crescut de la doar doua la peste 1000.
Pe masura ce afacerea se dezvolta tot mai bine, incep sa apara probleme legate de protejarea ambalajului si produsului de catre imitatori, asa ca este creata sticla unica Coca-Cola, inconfundabila, pe care o stim cu totii.
In anul 1919 Candler vinde actiunile sale bancherului Ernest Woodruff din Atlanta, in schimbul sumei de 25 de milioane de dolari. Acesta avea sa ramana in conducerea Coca-Cola mai bine de 6 decenii, timp in care a pus accentul pe imbunatatirea calitatii produsului si dezvoltare mondiala. Coca-Cola a depasit granitele tarii ajungand pana in Amrica de Sud si apoi in intreaga lume. Asocierae cu Jocurile Olimpice i-a adus o si mai mare popularitate.
Compania Coca Cola a inceput sa se dezvolte puternic inca din anii '20, ajungand in prezent sa se vanda in peste 200 de tari. Ideea celor de la Coca-Coca a fost una foarte simpla, dar care s-a bucurat de un succes enorm, creearea unui moment racoritor in schimbul unei mici sume de bani, de sute de milioane de ori pe zi, chiar de miliarde de ori pe zi.
In decursul a mai bine de un secol de existenta, Coca-Cola ramane un simbol al bauturilor racoritoare de calitate si poate cel mai bun exemplu al unei povesti de marca, ce se bucura de un imens succes.