Cum poate o mama singura si modesta din Scotia sa castige mai bine de 9 dolari pe secunda, sa aibe milioane de fani si sa creeze o adevarata isterie in randul cititorilor? Citeste povestea incredibila a lui Joanne Kathleen Rowling, creatoarea lui Harry Potter, cel mai bine platit autor in viata.
S-a nascut la data de 31 iulie 1965 in apropiere de Bristol, Marea Britanie. De mica este pasionata de scris si isi dezvolta aceasta pasiune de cate ori are ocazia. Termina Universitatea din Exeter, cu specializarea franceza ? limbi clasice si apoi pleaca 1 an de zile la Paris pentru studii. Se stabileste apoi la Londra, unde se angajeaza ca secretara la Amnesty International. In aceasta perioada a inceput sa ii vina in minte ideea de a scrie o poveste cu un copil vrajitor.
In 1990 in timp ce astepta trenul pe ruta Manchester ? Londra contureaza in mintea personajul Harry Potter. ? De la varsta de 6 ani am scris incontinuu, dar niciodata nu am fost atat de entuziasmata de vreo idee. Pur si simplu stateam si ma gandeam, pe parcursul celor patru ore, asteptand trenul intarziat si toate detaliile mi-au venit in minte, iar ideea baiatului cu par negru si ochelari, care habar nu are ca este vrajitor a devenit tot mai reala pentru mine, a povestit J.K. Rowling.
La scurt timp se muta in Portugalia unde incepe sa predea limba engleza, cunoaste un journalist si om de televiziune cu care se casatoreste, dar divorteaza in mai putin de un an. Se muta la Edinburh impreuna cu fiica sa, Jessica si incepe sa aiba grave problem financiare. Se lupta cu somajul, sta intr-o casa fara incalzire, dar in acest timp incepe sa scrie tot mai mult in cafenele.
In 1995, reuseste sa finalizeze primul volum al cartii "Harry Potter si Piatra Filosofala". Povestea unui copil vrajitor, nu pare sa placa nimanui si astfel 10 edituri refuza sa ii publice cartea. Dupa un an, fiica directorului un editurii Bloomsbury, una din multele edituri care a urefuzat-o, gaseste cartea si o citeste captivate. Impresionat de acest lucru, directorul alege sa publice cartea, iar numele autoarei este trecut J.K Rowling pentru a evita eventualele reticente ale oamenilor in fata unui autor de sex feminin. Doi ani mai tarziu, o editura americana cumpara drepturile de publicare si astfel cartea devine cunoscuta in toata lumea. Joanne Rowling continua sa scrie si astfle mai apar pe parcurs alte 6 volume noi, cu aventuri tot mai fascinante ale lui Harry Potter.
Warner Bros devine foarte interesat de povestea tanarului vrajitor si astfel incep ecranizarile pe banda rulanta. Harry Potter devine personaj de film, de desene animate, apare in jocuri, pe tricouri si reclame. Cele 7 carti scrise de Rowling sunt: "Harry Potter si Piatra Filosofala", "Harry Potter si Camera Secretelor", "Harry Potter si Prizonierul din Azkaban", "Harry Potter si Pocalul de Foc", "Harry Potter si Ordinul Pheonix", "Harry Potter si Printul Semipur" si "Harry Potter si Talismanele Mortii".
Cele 7 volume au fost vandute in peste 400 de milioane de exemplare in toata lumea si traduse in nenumarate limbi, printre care si latina. Faima si averea lui Rowling au crescut considerabil si au atins culmi nebanuite. Povestea incredibila a unei femei modeste, care in doar 5 ani de zile ajunge sa aibe o avere impresionanta a uimit lumea si publicatiile, care i-au acordat diverse premii.
Revista "Forbes" o claseaza pe locul 48 printre cele mai puternice personalitati ale anului 2007. ?Times Magazine? o numeste ?persoana anului 2007?, remarcand inspiratia, morala, sociala si politic ape care a dat-o fanilor ei. In 2008 publicatia "Sunday Time Rich List" precizeaza ca averea scriitoarei a ajuns la aproximativ 560 de milioane de lire, fiind pe locul 12 in topul celor mai bogate femei din Regatul Unit. In martie 2010 revista "Forbes" estimeaza averea neta a lui Rowling la 1 miliard de dolari, iar in luna octombrie a aceluiasi an J.K. Rowling a fost desemnata "femeia cu cea mai mare influenta in Marea Britanie".
Ce parere are Joanne Kathleen Rowling despre tot ce a realizat pana acum: "Depinde te tine sa arati cine esti cu adevarat si acest lucru poate depasi cu mult abilitatile fiecaruia".