ecursuri
 
cursuri Am uitat utilizatorul cursuri Am uitat parola
Cursuri online Tutoriale Teste online Revista Jocuri Înregistrează-te
ecursuri
eCursuri » Tutoriale » Hobby / Jocuri » Cărți de joc

Cum se joaca Tabinet

tutorial scris de
Andreea.Bubu
19 aprilie 2011 / 59498 afișări
ecursuri

Jocul de Tabinet este un joc potrivit pentru cei mici pentru ca dezvolta abilitatile aritmetice, dar poate fi jucat de oricine.

Numarul de jucatori

Minim jucatori: 2

Maxim jucatori: 4

Tabinet este un joc individual sau, eventual, in echipa atunci cand sunt 4 jucatori.

Cartile la Tabinet

Se impart cartile astfel incat fiecare jucator sa aiba, la inceput, cate 6 carti. Apoi se pun jos 4 carti. Ordinea cartilor este cea standard, insa A este considerat si 1, si 11.

Cartile puncte sunt: 10, J, D, K, A. Zecele de romb se numeste vacuta ( sau grasa) si valoreaza 2 puncte, la fel si 2-ul de trefla valoreaza tot 2 puncte.
cursuri

Cine castiga?

Castigatorul este acela care acumuleaza cat mai multe puncte.

Reguli de joc la Tabinet

Fiecare jucator, in ordine, trebuie sa faca combinatii valide cu cartile din mana si cele de jos. O combinatie valida consta intr-o operatie aritmetica de adunare intre cartile de jos si cartile proprii. De exemplu am in mana un juvete, iar jos se gasesc 5, 5 si 2, 5 + 5 + 2 = 12 = J, deci cu juvetele pot sa iau aceste 2 carti de jos. De-altfel se pot lua carti de pe masa in orice combinatie, numai suma lor sa fie egala cu o anumita carte din mana. Fiecare jucator isi va pune intr-un teanc cu fata in jos toate cartile luate. Daca la un moment dat nu ai ce carti lua esti obligat sa dai o carte jos si se trece la urmatorul jucator.

Daca un jucator a luat toate cartile de jos atunci se cheama ca a facut o tabla si-si va pune o carte( non-punct) deoparte. Daca un alt jucator a facut o tabla, toti ceilalti jucatori sunt obligati sa ridice cate o tabla (adica sa puna cate o carte la loc in teancul propriu). Daca exista un jucator care nu are table, aceasta regula nu se mai aplica, ci pur si simplu se contorizeaza tablele fiecarui jucator. Tabla valoreaza un punct. Daca ai 2 table la sfarsit, inseamna ca ai doua puncte.

Dupa ce fiecare jucator si-a terminat cartile din mana ( adica s-a incheiat o runda), se impart tot cate 6 carti la fiecare. Daca nu mai exista cate 6 carti pentru fiecare jucator, atunci se impart in mod egal cartile ramase (aceasta fiind ultima runda). La ultima runda, cel care a luat ultimul carti de jos, va lua restul de carti ramase jos, indiferent daca sunt puncte sau nu.

La finalul jocului, fiecare jucator isi numara punctele din teancul propriu. In cazul in care este remiza la puncte, castiga cel care are teancul mai mare (adica cel care a luat mai multe carti).

Variante de joc

O varianta de joc ii da dreptul primului jucator (cel care primeste carti primul) sa-si aleaga ce carti i se dau. Cel care le amesteca si le imparte trebuie sa ii arate acestuia 4 carti, iar daca primului jucator ii convin, i se mai dau inca doua. Daca nu ii convin cartile, acestea se pun la masa. Apoi primului jucator i se dau alte sase carti pe care nu are voie sa le mai refuze. Celui de al doilea i se dau tot sase si tot asa (la fiecare jucator cate sase, dar regula cu alesul cartilor se aplica numai la primul jucator). Daca primul jucator nu a refuzat primele 4 carti care i s-au dat, dupa ce se impart cartile la toti jucatorii, se pun 4 carti la masa.

Tactici de joc la Tabinet

Pentru a acumula cat mai multe puncte, fiecare jucator ar trebui sa-si pastreze pe cat posibil cartile mari (adica cele care se considera puncte) si sa dea jos mai degraba cartile medii / mici (non-puncte). Tabinet tine foarte mult de inventivitate. De exemplu cu aceeasi carte din mana ai putea sa iei nu numai 2 carti de jos, ci mai multe: cu Juvete ai putea sa iei, daca exista jos, 5 + 5 + 2 sau 10 + 2 sau A + 2 + 9, dar se prefera cartile cu cat mai multe puncte. Totusi, norocul pe care fiecare jucator il are la impartirea cartilor este decisiv.

0 comentarii ecursuri
Adauga comentariu

Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro

Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)
Publicitate

Cele mai noi tutoriale

Cum să tratezi rugina trandafirilor

Cum să tratezi rugina trandafirilor

Cum să îți iei echipamentul pentru trasul cu arcul

Cum să îți iei echipamentul pentru trasul cu arcul

Cum să ai o sănătate bună consumând agrișe

Cum să ai o sănătate bună consumând agrișe

Cum să te faci bine utilizând antibiotice naturale

Cum să te faci bine utilizând antibiotice naturale

Cum alegi cămașa potrivită pentru nuntă

Cum alegi cămașa potrivită pentru nuntă

Cum convertești un caracter în majusculă în C

Cum convertești un caracter în majusculă în C

Cum determini lungimea unui șir de caractere în C și C++

Cum determini lungimea unui șir de caractere în C și C++

Cum să utilizezi instrucțiunea CONTINUE în C și C++

Cum să utilizezi instrucțiunea CONTINUE în C și C++

Cum găsești un subșir într-un șir de caractere în C

Cum găsești un subșir într-un șir de caractere în C

Mâncare de spanac

Mâncare de spanac

Copyright © 2005-2014 - eCursuri.ro - toate drepturile rezervate - E-mail: contact@ecursuri.ro