cursuri cursuri cursuri cursuri cursuri cursuri
cursuri
cursuri
cursuri
Cursuri    Tutoriale    Teste    Jocuri
 
 
cursuri Am uitat utilizatorul cursuri Am uitat parola
cursuri online Cursuri online
Cursuri online gratuite
cursuri online Tutoriale
Cum sa faci orice
cursuri online Teste online
Testeaza-ti cunostintele
cursuri online Revista
Aboneaza-te gratuit
cursuri online Jocuri
Jocuri educative
cursuri online Inregistreaza-te
Intra in comunitate
eCursuri » Revista » Numarul 4 » Lectia de istorie
Soliman Magnificul
52140 afisari
Soliman Magnificul
Pe o perioada de aproape jumatate de secol intreaga lume a privit cu groaza cum Imperiul Otoman condus de Soliman Magnificul inregistra victorie dupa victorie si cucerea orice isi propunea, ajungand pentru prima data in istorie chiar la zidurile Vienei.

Soliman se naste la data de 6 noiembrie 1494 in Trabzon, de-a lungul coastei Marii Negre. Pe cand avea 7 ani este trimis sa studieze istorie, literatura, teologie, stiinta si tactici militare in scolile din Palatul Topkapi din Constantinopol. La varsta de 17 ani este numit in fuctia de primar al orasului Kaffa (Theodosia), apoi al orasului Sarukhan (Manisa).

In anul 1520, dupa moartea tatalui sau Selim I, Soliman este numit sultan. Avand inca din copilarie o admiratie pentru Alexandru Cel Mare, Soliman este influentat de ideea de a construi un imperiu in lume care s-ar intinde de la est pana la vest.

In ciuda numeroaselor cuceriri reusite de tatal sau, Soliman doreste sa cucereasca Belgradul din Regatul Ungariei, ceea ce stra-bunicul lui, Mahomed al II-lea nu reusise. Impreuna, maghiari, sarbi, bulgari si bizantini faceau tot posibilul sa impiedice exapansiunea Imperiului Otoman in Europa. In anul 1521 Soliman incercuieste Belgradul si il cucereaste in luna august. Vestea ca una din principalele cetati ale crestinismului a fost cucerita socheaza intreaga Europa, dar Soliman nu avea sa se opreasca aici.
cursuri

Urmatoarea tinta este Insula Rhodos din Mediterana de Est, baza a Cavalerilor Ospitalieri, ale caror activitati de pirati din zona Asiei Mici si Levant sunt o problema pentru otomani. In vara anului 1522 Soliman conduce o armata formata din 100.000 de soldati si o flota marina ce cuprindea 400 de vase si se indreapta catre Insula Rhodos. Dupa 5 luni de asediu, cucereste insula si permite Cavaleriei din Rhodos sa paraseasca teritoriul.

Relatiile dintre Imperiul Otoman si Ungaria erau tot mai tensionate, asa ca Soliman isi reia campania de cucerire a Europei de Est. In anul 1526 il invinge pe Ludovic al II-lea al Ungariei si Boemiei in Batalia de la Mohacs, unde regele a fost ucis. Astfel rezistenta maghiara s-a prabusit, iar Imperiul Otoman a devenit cea mai mare putere din Europa de Est.

In anii ce au urmat sub conducerea lui Carol Quintul si a fratelui sau Ferdinand, arhiducele de Austria, Habsburgii au reocupat Ungaria si Buda. In 1529 Soliman impreuna cu oastea sa porneste prin valea Dunarii si recucereste orasul Buda si apoi asediaza Viena. Cu o garnizoana formata din 16.000 de oameni, austriecii administreaza prima infrangere lmperiului Otoman. Trei ani mai tarziu Soliman incearca din nous a cucereasca Viena, dar datorita conditiilor meteorologice nefavorabile da gres si de aceasta data.

In anul 1541, Habsburgii incearca sa asedieze orasul Buda, dar eforturile lor sunt respinse de Imperiul Otoman, iar Ferdinad si fratele sau, Carol al V-lea sunt obligati sa incheie un tratat umilitor pe o durata de 5 ani cu Soliman. In urma acestor decizii Ferdinand renunta la conducerea Regatului Ungariei si este obligat sa plateasca tribute sultanului pentru tinuturile maghiare aflate sub controlul lui.

Soliman avea frontierele stabilizate in Europa si isi intreapta atentia catre Asia si Persia., pe care le hartuieste ani la rand reusind in cele din urma sa cucereasca Bagdadul si sa fie comfirmat ca lider al lumii islamice si succesor al califilor Abbasizi. Umreaza Oceanul Indian, unde soliman poarta mai multe campanii de cucerire impotriva portughezilor care controlau Coasta de Vest. Reuseste sa puna stapanire pe Pakistan si India sis a restabileasca toate caile comerciale din acea zona. Marea mediterana si Africa de Nord erau deasemenea controlate de Soliman cu ajutorul pactului facut cu Francisc I al Frantei.

In ultimii ani de viata marele sultan era tot mai afectat de intamplarile si deciziile luate in anii trecuti ai domniei sale, aceste lucruri afectandu-I judecata si starea de sanatate. Urneaza o perioada de declin in 1565 cand flota otomana se intoarce infranta din fata Maltei Cavaleriol Ioaniti, din mainile carora cucerise cu 43 de ani in urma insula Rhodos.

Soliman moare la data de 5 septembrie 1566 la varsta de 71 de ani, in plina campanie de cucerire a cetatii Szigetvar si a Vienei. Vestea ca marele sultan a murit a fost data de catre comandantul armatei doar dupa ce armata otomana a reusit sa cucereasca cetatea, pentru a nu demoraliza oamenii. Succesor la tron a fost fiul sau Selim al II-lea, care nu a reusit sa pastreze ceea ce tatal sau, marele Soliman Magnificul reusise sa intemeize. Un Imperiu Otoman impunator peste Europa si cu o putere deplina in multe alte zone ale globului.

Citeste in numarul 3
Adolf Hitler

Citeste in numarul 5
Batalii celebre - Batalia de la Issos
0 comentarii
Adauga comentariu

Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro

Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)
Publicitate
Citeste online revista nr.4
1. Povesti de succes
2. Legea lui Murphy
3. Funky Gadgets
4. Cursuri online
5. Cum sa ...
6. Caricatura saptamanii
7. Perle la examene
8. Lectia de gatit
9. Am vazut si ne-a placut
10. Greseli din filme
11. Publicitate un pic trasnita
12. Poveste de marca
13. Lectia de istorie
14. Stiati ca ...
15. Citate celebre
16. Fotografia saptamanii
17. Lumea sportului
18. Sa mai si radem
19. Poze haioase
20. Site-ul saptamanii
21. Bookmarks
22. Software free
23. Pauza de joaca
24. Povesti nemuritoare
25. Pagina de colorat
26. Beauty & Style
27. Turism online
28. Romania, mereu surprinzatoare
29. Made in Romania
30. Problema de logica
cursuri
Copyright © 2005-2011 - eCursuri.ro - toate drepturile rezervate - E-mail: contact@ecursuri.ro Cursuri și certificări GDPR