Cum s-a ajuns de la un simplu proiect de cercetare pentru facultate la o afacere de miliarde de dolari, un brand cunoscut si apreciat in toata lumea, vom afla in cele ce urmeaza. Chiar daca pare ca exista dintotdeauna si multi oameni nu concep internetul fara Google, acesta nu a aparut de foarte mult timp in lumea internetului, dar acum a ajuns intr-adevar, aproape indispensabil.
In luna ianuarie a anului 1996, un student de la Stanford, Larry Page, porneste un proiect de cercetare impreuna cu un alt coleg, Sergey Brin. Acestia vroiam sa creeze in motor de cautare pentru a analiza relatiile dintre site-uri si astfel sa poata produce rezultate de o calitate mult mai buna decat tehnicile folosite in acea perioada. Ei isi doreau ca rezultatele cautate prin acest motor de cautare sa se aranjeze in functie de numarul de prezente al termenului cautat pe pagina. Acest proiect ambitios a fost numit de catre ei BackRub.
Cei doi studenti se hotarasc sa schimbe numele prioectului din BackRub in Google, un derivat al termenului mathematic “googol”. Dupa ce au folosit pentru mai mult timp adresa google.stanford.edu, Larry Page si Sergey Brin inregistreaza pe data de 15 septembrie 1997 domeniul google.com. Unul dintre fondatorii Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, vede un potential mare in acest proiect si investete 100.000 de dolari, pentru dezvoltare. Cei doi studenti inchiriaza cu suma de 1700 de dolari un spatiu in Menlo Park si asa se naste Google Technology Inc. Google incepe sa apare pentru prima data in ziare, iar Craig Silverstein devine primul angajat al firmei.
Compania incepe sa se dezvolte tot mai mult astfel ca angajeaza din ce in ce mai multi oameni si isi muta sediul in repetate randuri. In 1999 sediul firmei este mutat in Mountain View, unde 40 de angajati asigurau dezvoltarea si mentenanta proiectului. In acelasi an Google lanseaza primul comunicat de presa in care anunta obtinerea unor fonduri in valoare de 25 de milioane de dolari.
In anul 2000 Google atinge un numar record de pagini web indexate, 1 miliard si imbunatateste motorul de cautare pentru a putea suporta peste 15 limbi straine, printre care franceza, spaniola, Italian, germane chineza sau japoneza. Pana la sfarsitul anului lanseza si programul AdWords si bara de instrumente Google. Compania se dezvolta cu rapiditate, iar motorul de cautare Google desfasoara deja 100 de milioane de cautari pe zi.
In anul 2001 Google isi deschide primul birou international la Tokyo si il coopteaza ca membru in consiliul de administratie pe fostul CEO Novell, Eric Scmidt. Ajuns la un numar de peste 3 miliarde de pagini web indexate, se lanseaza si serviciul de cautare de imagini, care porneste initial cu un total de 250 de milioane de imagini.
Umreaza lansare altor proiecte importante cum ar fi programul de achizitii online Froogle, Google Labs sau serviciul Google News. Site-ul a ajuns sa fie tradus in peste 70 de limbi incluzand si o varianta in Klingon, pentru fanii Star Trek. In acelasi an achizitioneaza proiectul Pyra Labs de la creatorii serviciului Blogger, prin care utilizatorii isi putea posta gandurile si parerile mult mai usor pe internet. Un alt proiect de success lansat in acea perioada este Google Print, devenit intre timp Google Book Search, un serviciu ce permite utilizatorilor sa vada fragmente din mii de carti in format digital.
2004 este anul in care Google lanseaza propriul serviciu de mail, Gmail. Cu un spatiu de stocare de 1 Gb, o interfata prietenoasa si multe facilitati, serviciul de mail nu avea concurent printre furnizorii de e-mail gratuit de pana atunci. In acelasi an isi deschid un birou in Europa, la Dublin si se muta in "Googleplex" sediu in care se gasesc si in prezent.
In anii urmatori Google a continuat dezvoltare pe foarte multe planuri. Si-a concentrat atentia pe serviciul de harti si astfel au inceput sa fotografieze imagini din intreaga lume. Odata cu lansarea Google Maps au adaugat pentru utilizatori imagini din satelit, directii de deplasare si informatii despre diferite locuri. Toata aceste eforturi au dus la Google Earth, servicul ce iti permite vizualizarea de imagini 3D prin satelit, din intreaga lume.
O alta reusita a fost iGoogle, serviciul prin care orice utilizator poate sa isi personalizeze pagina Google dupa preferinte si necesitati. Proiectele de success continua cu Google Reader RSS, Google Analytics s iversiuni pentru telefonul mobil pentru Gmail, Search si serviciul Blogger.
In 2006 Google achizitioneaza site-ul de continut video Youtube.com pentru suma de 1,65 miliarde de dolari, care se bucura de un adevarat succes. Printre alte reusite importante se numara si adaugarea de imagini stradale pentru Google Maps, serviciu denumit Street View, dar si lansarea unui sistem de operare, Google Chrome.
Compania Google a fost cotata in repetate randuri drept cea mai puternica marca globala, surclasand alte firme puternice ca Nokia, Microsoft sau Coca-Cola, avand si cea mai buna reputatie si datorita modului in care isi trateaza angajatii. Daca succesul se contorizeza in miloane de dolari, atunci Google a ajuns pe cele mai inalte culmi. Dar poate lucrul cel mai important este ca proiectul de cercetare al unor studenti, a avut un impact atat de mare incat numele motorului de cautare inventat de ei a ajuns sa fie folosit ca verb “google it”, devenind sinonim cu termenul de cautare.