Mai inainte de a porni constructia unor script-uri pentru baze de date, ar trebui sa ai o baza de date in care sa plasezi informatii si din care sa citesti. In aceasta lectie vei vedea cum creezi o baza de date in MySQL si cum o pregatesti pentru date. Ca un exemplu, vei crea o baza de date de tip carte de adrese de contact.
Constructia Bazei de Date
Bazele de date MySQL au un sistem de initializare standard (un setup). Este vorba de o baza de date, compusa din tabele, oarecum separate, continand diferite campuri, etc. chiar daca sunt parte dintr-o baza de date. Fiecare tabela contine inregistrari care sunt facute din campuri.
Conectarea la o Baza de Date
Procesul de instalare a unei baze de date MySQL difera de la o platforma la alta. In esenta este vorba peste tot de un nume al bazei de date, un nume de utilizator (cont) si o parola. Aceste informatii sunt cerute pentru conectarea la baza de date.
Daca ai pachetul PHPMyAdmin (sau un program similar) instalat, atunci poti intra acolo si sa te conectezi introducand contul (numele de utilizator) si parola. Daca nu ai asa ceva, atunci trebuie sa faci intreaga administrare a bazelor de date folosind script-uri PHP (si o poti face).
Crearea unei Tabele
Mai inainte de orice altceva cu baza de date, trebuie sa iti creeezi o tabela. O tabela este o sectiune a bazei de date pentru memorarea unor informatii structurate (legate). Intr-o tabela vei defini diferite campuri care vor fi folosite in acea tabela. Din cauza acestei constructii, aproape toate site-urile cu baze de date trebuie sa fie satisfacute folosind doar o baza de date.
Crearea unei tabele in PHPMyAdmin este simpla, scrii numele, selectezi numarul de campuri si &Quot;apesi" butonul (click). Ajungi atunci la un ecran setup in care trebuie sa creezi campurile pentru baza de date.
Campuri
Exista o larga varietate de campuri si de atribute disponibile in MySQL si vom discuta doar cateva din ele:
Tipul campului
Descriere
TINYINT
Numar Intreg mic
SMALLINT
Numar Intreg mic
MEDIUMINT
Numar Intreg
INT
Numar Intreg
VARCHAR
Text (maximum 256 caractere)
TEXT
Text
Acestea sunt doar cateva dintre campurile disponibile. O cautare pe Internet iti poate furniza lista cu toate tipurile de campuri permise.
Crearea unei Tabele cu PHP
Sa creezi o tabela din PHP este ceva mai dificil decat cu MySQL. Ai de parcurs urmatorii pasi:
CREATE TABLE nume_tabel {
Fields
}
Campurile sunt definite dupa cum urmeaza:
fieldname type(length) extra info,
Ultimul camp introdus nu poate include nici o virgula.
O sa iti dau indata un exemplu complet privind aceste definiri.
Baza de date cu adrese de contact
Baza de date a produselor va contine toate informatiile legate de aceste produse introduse in tabel. Iar informatiile vor putea fi editate si consulate in internet. Urmatoarele campuri vor fi folosite in baza de date:
Nume
Tipul
Lungimea
Descrierea
produsID
INT
6
Un identificator unic pentru fiecare inregistrare
nume
VARCHAR
80
Numele produsului
pret
VARCHAR
15
Pretul produsului
Exista inca ceva de care trebuie sa ai grije in aceasta baza de date. Campul produsID va fi pus ca PRIMARY, INDEX, UNIQUE si initializat ca auto_increment (pozitie ce apare in Extra in PHPMyAdmin). Ratiunea pentru asta este ca acesta va fi campul identificator (primar sau index) si deci trebuie sa fie unic. Definirea sa ca auto increment inseamna ca la adaugarea fiecarei inregistrari, cata vreme nu specificam acolo un id, acesta va primi ca valoare urmatorul numar.
Daca folosesti PHPMyAdmin sau un program de management, poti crea o tabela numita produse.
Crearea Tabelei in PHP
Pentru a crea aceasta tabela vei folosi urmatoarea secventa de comenzi PHP. O parte dintre comenzile de mai jos n-au fost inca discutate, dar le voi explica in detaliu in lectia urmatoare.
<?php
$user="username";
$password="password";
$database="database";
mysql_connect(localhost,$user,$password);
@mysql_select_db($database) or die( "Baza de date nu poate fi selectata");
$query="CREATE TABLE produse (produsID int(6) NOT NULL auto_increment,nume varchar(80) NOT NULL,pret varchar(15) NOT NULL,PRIMARY KEY (produsID))";
mysql_query($query);
mysql_close();
?>
Introdu numele bazei de date, contul MySQL si parola MySQL in pozitiile corespunzatoare din primele 3 linii de mai sus.