Aceasta lectie isi propune sa-i indrume, pe cei doritori de a avea un server web in Windows, in pasii instalarii celor trei pachete gratuite si open-source, Apache, MySQL si PHP.
In cazul de fata vei folosi:
Sistem de operare: Windows XP Professional (SP2)
Server web: Apache 2.2.2
Server baze de date: MySQL 5.0.22
Interpretor: PHP 5.1.4
Instalare Apache 2.2.2
Mai intai vei obtine binarele serverului: apache_2.2.2-win32-x86-no_ssl.msi (aproximativ 4,2 MB)
Dupa ce ai descarcat kit-ul, incepi instalarea, executand dublu-clik pe executabil (daca in sistem exista deja o versiune mai veche a serverului, o dezinstalezi in prealabil).
Urmeaza Next apoi citesti (eventual si esti de acord cu) termenii si conditiile dupa care Next din nou
Citesti si instructiunile de folosire si iar Next
Ai ajuns la informatiile despre server, unde completezi astfel:
for All Users, on port 80, as a Service -- Recommended
Astfel, serverul Apache se va instala ca serviciu, va porni automat odata cu Windows-ul si va fi disponibil pentru toti utilizatorii sistemului.
In continuare Next. Te intreaba de tipul instalarii, bifezi Typical si apesi Next. In continuare, esti informat ca Apache se va instala in C:Program FilesApache Software FoundationApache 2.2. Totul e ok si aici, ii dai Next si Install
Ok, installerul si-a facut treaba, apasesi Finish si ai terminat cu instalarea serverului Apache in Windows (voi reveni mai tarziu, in acest tutorial, asupra configurarii acestuia). Daca totul a decurs in regula, vei observa ca a aparut o iconita nou in System Tray (in dreapta jos, unde este si ceasul).
Acestea fiind zise, am terminat, momentan, cu Apache-ul.
Deschizi arhiva (implicit, Windows-ul stie sa deschida arhive .zip) si, ca de obicei, dublu-click pe executabilul din interior (Setup.exe) (Daca in sistem exista deja instalata o versiune mai veche de MySQL, dezinstaleaz-o. De notat este ca dupa dezinstalare, fisierele bazelor de date create cu versiunea veche se pastreaza (C:Program FilesMySQLMySQL Server 5.0data) si se vor putea refolosi in noua versiune.).
In continuare Next, iar apoi alegem Typical la tipul instalarii si Next din nou.
Mai departe, iti este prezentat rezumatul instalarii. Apasi Install
Urmatoarea fereastra te indruma sa creezi un cont gratuit la MySQL.com dar vei alege Skip Sign-up pentru ca crearea acestui cont nu face obiectul acestui tutorial. Apesi Next.
Mergand mai departe, iti este prezentata o fereastra in care este prezenta o bifa cu Configure the MySQL Server now
O bifezi si apasam Finish, pentru a continua cu configurarea serverului MySQL.
Se va deschide utilitarul de configurare al serverului, in care apesi Next, in urmatoarea fereastra bifezi Standard Configuration si, bineinteles, Next.
In continuare, bifezi Install As Windows Service pentru ca serverul sa se instaleze ca serviciu si sa porneasca de fiecare data cand porneste Windowsul. Apesi Next.
Iti sunt prezentate doua campuri, in ambele introduci aceeasi parola, a userului root. Parola o vei folosi ulterior pentru a te conecta la serverul MySQL. Apesi Next.
Urmatoarea fereastra iti prezinta pasii ce vor fi executati pentru configurarea serverului. Apasa Execute iar apoi Finish
Atat la instalarea serverului MySQL.
Instalare PHP 5.1.4
Obtii binarele interpretorului: PHP 5.1.4 zip package (aproximativ 8,9 MB) precum si colectia de extensii pentru acesta, Collection of PECL modules for PHP 5.1.4 (aproximativ 2,2 MB)
Dezarhivam continutul arhivei php-5.1.4-Win32.zip in directorul c:php iar continutul arhivei pecl-5.1.4-Win32.zip in directorul c:phpext, proaspat creat anterior.
Urmatorul pas este copierea fisierelor c:phpphp5apache2.dll, c:phpdevphp5ts.lib si c:phpphp5ts.dll in directoarele c:windows, c:windowssystem si c:windowssystem32. Recomand si copierea fisierelor din c:phpext in directoarele mentionate anterior.
In continuare, cream fisierul de initializare al PHP-ului. Astfel, copiem fisierul php.ini-recommmended in directorul c:windowsphp.ini, urmand ca pe viitor sa editezi acest fisier pentru a activa/dezactiva/modifica diverse optiuni ale PHP-ului.
Acestea fiind zise, am terminat cu instalarea PHP-ului. Acum trebuie sa modificam fisierul de configurare al serverului Apache, pentru ca acesta sa stie sa serveasca scripturile PHP. Deschide fisierul C:Program FilesApache Software FoundationApache2.2confhttpd.conf cu un editor text (Notepad, de exemplu) si modifica astfel ("..." reprezinta randuri pe care le poti ignora):
Acestea fiind zise, restarteaza sistemul si gata, ai un server web sub Windows, la tine in calculator.
Ca sa verifici daca totul e in regula, creeaza un fisier test.php in directorul C:/calea/catre/fisierele/siteurilor/tale
<?php
phpinfo();
?>
si acceseaza in browser http://localhost/test.php sau http://127.0.0.1/test.php
Un pic de ajutor, va rog!
Fisierele care contin scripturi, cu extensie php functioneaza, dar scripturile din paginile html nu sunt executate. Am incercat tot ce m-am priceput, dar degeaba. Stie cineva care poate fi problema ?
0RaspundeAi votat deja acest comentariu!Multumim pentru votul tau!
Raspunde
Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro
Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)
Salut, dupa ce am modificat fisierul conf.php (din C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\conf\httpd.conf), nu pot sa salvez fisierul (Access denied). Ceva sugestii?
0RaspundeAi votat deja acest comentariu!Multumim pentru votul tau!
Raspunde
Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro
Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)