Acest curs se adreseaza mai intai incepatorilor, celor care sunt novice in programarea web. PHP inseamna programare si nu webdesign. Nu neg ca un programator web trebuie sa stie ceva HTML, CSS, JavaScript si putin Photoshop, dar acest curs trateaza doar aspectele legate de programarea in PHP. Asadar, cei care vor sa invete web design vor trebui sa caute in alta parte.
Totodata, site-ul se adreseaza programatorilor care lucreaza deja cu PHP. Nu doar pentru a afla trucuri noi (lucru care nu este exclus) ci in special pentru a ajuta prin raspunsuri la comentarii si la intrebari.
Ce este PHP?
Este un limbaj de scriptare pe partea de server proiectat anume pentru Web. Intr-o pagina HTML poti ingloba cod PHP care va fi executat la fiecare vizitare a paginii. Codul tau PHP este interpretat pe servrul web si genereaza un cod HTML sau o alta iesire care va fi vazuta de vizitatori.
PHP este un produs Open Source. Aveti acces la codul sursa. Il poti folosi, redistribui si modifica, totul gratuit.
De ce PHP?
De ce ar trebui preferat PHP altor limbaje, precum Perl? Si de ce ar trebui sa invatam de fapt un limbaj pentru scripturi? Invatarea sau macar intelegerea unui limbaj care sa ne permita scrierea de scripturi Web, poate schimba complet viziunea, largind grozav posibilitatile de publicare si activitate pe Web.
Chiar daca putem descarca scripturi gata facute, acestea, de regula, includ reclama pentru autorul respectiv si, cel mai important, nu ne vor oferi exact ce dorim. Intelegand limbajul vom edita mai usor aceste scripturi, ca sa faca ceea ce dorim, sau chiar putem crea scripturi noi pe care sa le folosim in site-urile si aplicatiile noastre.
Folosirea scripturilor ne permite sa adaugam multe elemente de noutate si interactivitate, precum formularele de feedback, sistemele colaborative numite message boards, contoare ale vizitelor si multe alte elemente mai avansate precum sistemele portal, cele de management al continutului, gestionarii de reclame (advertising managers), etc.
Astfel de elemente sunt necesare pentru a obtine o imagine de profesionist. Mai mult, oricine vrea acum sa lucreze in industria de proiectare si dezvoltare de site-uri va descoperi ca este mult mai simplu sa gaseasca un loc de munca atunci cand stie PHP si programare Web (chiar daca toata lumea se pricepe la orice, inclusiv la PHP si alte programe, sunt putini cei care sunt cu adevarat profesionisti).
Ce trebuie sa stii ca sa inveti PHP?
Mai intai trebuie sa ai cunostine minime de programare. Daca nu sti ce este o variabila, o instructiune, o functie, etc, atunci ar trebui sa cauti o carte pentru initiere in programare si apoi sa revii la cursurl asta.
De asemenea, este necesar sa detineti notiuni elementare de HTML si sa stiti in mare "cum functioneaza internetul". Nu trebuie sa ai experienta ca programator web sau sa stii lucruri de detaliu despre tehnologiile web. Tot ce trebuie sa stii va trebui explicat pe indelete in acest curs.
Pe langa, mai ai nevoie de vointa si perseverenta. Plus ca nu uita san e intrebi orice daca te lovesti de vreo problema.Foloseste formularul de comentarii de pe site si pune intrebari. Noi iti vom raspunde si daca noi nu stim ceva, sigur alti utilizatori vor stii sa-ti raspunda.
De ce ai nevoie sa inveti PHP?
Asa cum am mentionat, PHP este un limbaj pentru scripturi pe partea de server (server-side). Asta insemna ca, utilizatorii nu trebuie sa-si instaleze nimic in plus, ca soft, dar pe platforma unde ruleaza serverul Web (gazda Web) trebuie sa avem instalat PHP. Acesta poate fi deja instalat pe serverul Web, dar daca nu stim: este sau nu instalat, putem sa ne lamurim, gasind raspunsul cu ajutorul primului script din acest curs online (invatam impreuna mai tarziu in aceasta lectie)
Daca serverul nu suporta PHP atunci va trebui sa apelezi la administratorul serverului, dar mai mult ca sigur, nu va fi cazul, deoarece majoritatea serverelor suporta PHP. Totusi, PHP fiind un produs public, poate fi descarcat gratuit de la www.php.net. Astfel vei putea sa iti instalezi propriul server Web impreuna cu PHP.
Ce este MySQL
MySQL(se pronunt? mai-es-chiu-el) este un sistem de gestiune a bazelor de date, foarte rapid si robust.
O baza de date iti permite sa stochezi, sa cauti, sa sortezi si sa regasesti datele in mod eficient.
Serverul MySQL controleaza accesul la datele tale pentru a garanta ca mai mul?i utilizatori pot lucra simultan cu acestea.
Deci, MySQL este un server multi-user (mai multi utilizatori) si multi-thread (mai multe fire de executie). Utilizeaza SQL (Structured Query Language), limbajul standard de interogare a bazelor de date din intreaga lume.
MySQL este disponibil in mod public din 1996, dar istoria dezvoltarii sale incepe in 1979. A castigat de mai multe ori Linux Journal Readers` Choice Award (Premiul cititorilor).
MySQL este disponibil sub o licenta Open Source, dar daca este nevoie sunt disponibile si licente comerciale.
Versiunea actuala a MySQL este 5.1.
Ce voi invata?
Magazinul online pe care il facem aici este unul simplu, fara caracteristici sofisticate. El are pagini de administrare (in care administratorul magazinului poate crea categorii, adauga produse, edita produse etc), precum si paginile pentru cumparatori (adica magazinul propriu-zis) unde are loc procesul de cumparare propriu-zis. Vei invata mai multe despre ele in paginile urma`toare.
Cursul se refera atat la cosul de cumparaturi cat si la procesul de cumparare, practic construim un magazin online (unul foarte simplu). Cosul de cumparaturi este doar o parte din magazin.
Presupun ca stii cat de cat ceva despre PHP si MySQL, deci nu voi explica fiecare cod in detaliu. Codurile nu sunt prea complicate, deci, presupun ca le vei intelege. Iti sugerez sa citesti si materialel introductive espre PHP si MySQL, daca ai nelamuriri.
Buna. As avea marea rugaminte sa prezentati structura bazei de date si tabele cu campurile lor pentru exemplul prezentat. din program nu-mi dau seama de toate campurile din tabele. multumesc anticipat
3RaspundeAi votat deja acest comentariu!Multumim pentru votul tau!
Raspunde
Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro
Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)
Din pacate, poate am scapat ceva sau nu-mi dau seama exact cum ar trebui construit, insa nu reusesc sa incheg unele fisiere ce sunt necesare: checkout-functions, common, cart-functions, style.css, categoryList, checkoutconfirmation. Unde gresesc?
0RaspundeAi votat deja acest comentariu!Multumim pentru votul tau!
Raspunde
Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro
Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)