cursuri cursuri cursuri cursuri cursuri cursuri
cursuri
cursuri
cursuri
Cursuri    Tutoriale    Teste    Jocuri
 
 
cursuri Am uitat utilizatorul cursuri Am uitat parola
cursuri online Cursuri online
Cursuri online gratuite
cursuri online Tutoriale
Cum sa faci orice
cursuri online Teste online
Testeaza-ti cunostintele
cursuri online Revista
Aboneaza-te gratuit
cursuri online Jocuri
Jocuri educative
cursuri online Inregistreaza-te
Intra in comunitate
eCursuri » Cursuri online » Tehnologia informatiei » Magazin online cu PHP si MySql » Lectia 1
Introducere in limbajul PHP
15253 afisari
Pana nu demult, pe Internet erau putini cei care realizau si foloseau fisierele de comenzi - scripturile. Acum insa, tot mai multa lume isi construieste propriile pagini Web, iar limbajele de comenzi, pentru realizarea de script-uri, devin tot mai importante. In acelasi timp, aceste limbaje devin tot mai usor de invatat, iar PHP este unul din ele, poate cel mai simplu si cel mai puternic (deocamdata).

Ce este PHP?

PHP este un limbaj de scriptare pe partea de server proiectat anume pentru Web. Intr-o pagina HTML poti ingloba cod PHP care va fi executat la fiecare vizitare a paginii. Codul PHP este interpretat pe serverul web si genereaza un cod HTML sau o alta iesire care va fi vazuta de vizitator.

PHP este un produs Open Source, adica ai acces la codul sursa. Il poti folosi, modifica si redistribui in mod gratuit.

De ce PHP?

De ce ar trebui preferat PHP altor limbaje, precum Perl? Si de ce ar trebui sa invatam de fapt un limbaj pentru scripturi? Invatarea sau macar intelegerea unui limbaj care sa ne permita scrierea de scripturi Web, poate schimba complet viziunea, largind grozav posibilitatile de publicare si activitate pe Web.

Chiar daca putem descarca scripturi gata facute, acestea, de regula, includ reclama pentru autorul respectiv si, cel mai important, nu ne vor oferi exact ce dorim. Intelegand limbajul vom edita mai usor aceste scripturi, ca sa faca ceea ce dorim, sau chiar putem crea scripturi noi pe care sa le folosim in site-urile si aplicatiile noastre.

Folosirea scripturilor ne permite sa adaugam multe elemente de noutate si interactivitate, precum formularele de feedback, sistemele colaborative numite message boards, contoare ale vizitelor si multe alte elemente mai avansate precum sistemele portal, cele de management al continutului, gestionarii de reclame (advertising managers), etc.

Astfel de elemente sunt necesare pentru a obtine o imagine de profesionist. Mai mult, oricine vrea acum sa lucreze in industria de proiectare si dezvoltare de site-uri va descoperi ca este mult mai simplu sa gaseasca un loc de munca atunci cand stie PHP si programare Web (chiar daca toata lumea se pricepe la orice, inclusiv la PHP si alte programe, sunt putini cei care sunt cu adevarat profesionisti).

Ce iti trebuie?

Asa cum am mentionat, PHP este un limbaj pentru scripturi pe partea de server (server-side). Asta insemna ca, utilizatorii nu trebuie sa-si instaleze nimic in plus, ca soft, dar pe platforma unde ruleaza serverul Web (gazda Web) trebuie sa avem instalat PHP. Acesta poate fi deja instalat pe serverul Web, dar daca nu stim: este sau nu instalat, putem sa ne lamurim, gasind raspunsul cu ajutorul primului script din acest curs online (invatam impreuna mai tarziu in aceasta lectie)

Daca serverul nu suporta PHP atunci va trebui sa apelezi la administratorul serverului, dar mai mult ca sigur, nu va fi cazul, deoarece majoritatea serverelor suporta PHP. Totusi, PHP fiind un produs public, poate fi descarcat gratuit de la www.php.net. Astfel vei putea sa iti instalezi propriul server Web impreuna cu PHP.

Cateva puncte forte ale PHP

Cativa dintre competitorii principali ai PHP sunt Perl, Active Server Pages, Java Server Pages si Allaire ColdFusion.
In comparatie cu aceste produse, PHP are multe puncte forte:
Performanta ridicata
Biblioteci incorporate pentru multe sarcini obisnuite
Cost redus (gazduirea si cumpararea unor eventuale scripturi PHP)
Portabilitate
Open Cod Source (ai acces la codul sursa, il poti modifica si redistribui gratuit)
Interfete pentru multe sisteme de baza de date

Scrierea in PHP

Pentru a scrie un fisier in PHP pe calculatorul propriu nu iti trebuie nimic alceva decat un simplu editor de texte (precum Notepad din Windows). Deschide-l si pregateste-te sa scrii primul script PHP.

Scripturile PHP sunt intotdeauna incluse intre doua taguri PHP, conform aceleasi scheme ca si in HTML (vezi si cursul HTML pe intelesul tuturor. Acestea spun serverului sa preia informatia dintre ele si sa o interpreteze ca expresie din PHP. Exista trei forme diferite de marcare a expresiilor - comenzilor PHP, si anume:
<?
comenzi PHP
?>

<?php
comenzi PHP
php?>

<script language="php">
comenzi PHP
</script>

Toate trei actioneaza - se comporta exact la fel. In cele ce urmeaza vom folosi a doua varianta, (<?php si ?>). Este stilul preferat pentru a fi folosit cu PHP 4 si 5. Administratorul serverului nu il poate dezactiva, asa ca ... acesta va fi disponibil pe toate serverele. Acest stil poate fi utilizat cu documente XML.

Pot fi folosite, la fel de bine, oricare din cele trei, dar atentie, combinarea lor nu este insa permisa, nu poti folosi, de exemplu, pentru deschidere <? iar pentru inchidere </script>

Primul script

Primul script PHP este desigur unul banal si totusi esential. Tot ce va face este sa furnizeze informatiile despre instalarea si starea PHP-ului pe server. Scrie cu editorul de texte urmatoarele:
<?php
phpinfo();
?>

Asa cum se vede este o singura linie de cod PHP. Este o functie standard din PHP, numita phpinfo, care va cere serverului sa scrie si sa transmita un tabel standard cu informatiile de configurare a serverului.

O observatie importanta din acest exemplu: linia de cod PHP se termina cu punct si virgula (;). Acesta este folosit pentru a separa instructiunile in PHP asa cum in limba romana se foloseste un punct pentru a separa propozitiile. Daca ai programat in C sau Java, esti obisnuit sa folosesti caracterul punct si virgula in acest fel.

Comentarea codului PHP

Comentariile din cod au rolul de indicatii pentru oamenii care citesc codul. Comentariile pot fi folosite pentru a explica scopul scriptului, autorul, motivul pentru care a fost scris etc.

PHP accepta comentarii in stil C, C++ si shell.

Acesta este un comentariu scris in stil C++, pe o singura linie:
// Autor: Mihai Mitroi

Modul de comentariu pe mai multe linii este:
/* Aici se realizeaza
conectarea la baza de date
si se extrag datele din tabela */


Incheierea si testarea scriptului

Odata scris, scriptul trebuie salvat ca fisier dandu-i un nume. In acest caz, sa-i spunem phpinfo.php.

Apoi trebuie sa incarci fisierul pe server (in public_html).

Dupa asta, folosind browserul, intra pe www.siteultau.ro/phpinfo.php Daca merge (si daca PHP este instalat pe server) atunci vei obtine o lista ampla, plina cu detalii despre situatia PHP pe server, asemanatoare cu cea din imaginea de mai jos:
cursuri

Daca scriptul nu merge si apare o pagina alba, atunci, fie ai o eroare in modul in care a fost scris scriptul, fie serverul nu suporta aceasta functie (situatie extrem de putin probabila).

Daca, in locul afisarii informatiilor apare o oferta de descarcare a fisierului (download), sau iti apare chiar scriptul asa cum a fost scris (sursa), inseamna ca PHP nu este instalat pe server. Caz in care trebuie sau sa cauti alt server sau sa instalezi PHP.

Nu strica sa pastrezi acest script pentru utilizari ulterioare. Ajunge cu vorbaria, sa trecem la exemple. Esti gata pentru lectia urmatoare?
Variabile PHP »
0 comentarii
Adauga comentariu

Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro

Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)
Publicitate
Cuprinsul cursului
Limbajul PHP
1. Introducere in limbajul PHP
2. Variabile PHP
3. Operatori PHP
4. Structuri de control
5. Utilizarea tablourilor si scrierea functiilor
6. PHP orientat spre obiecte
MySQL
7. Introducere in MySQL
8. Structura si arhitectura bazelor de date
9. Construirea bazei de date
10. Interogarea INSERT
11. Interogarea SELECT
12. Interogarile UPDATE si DELETE
Realizarea magazinului online
13. Introducere in realizarea magazinul online
14. Crearea bazei de date
15. Pagina principala
16. Afisarea produselor
17. Cosul de cumparaturi
18. Realizarea comenzii
19. Modulul de administrare
20. Instalare Apache, MySQL si PHP in Windows
Cursuri noi Top cursuri
Curs de legislatie rutiera

7 lectii online
Excel prin exemple

10 lectii online
Windows XP prin exemple

10 lectii online
Infiintarea unei firme

6 lectii online
Gramatica limbii engleze

27 lectii online
Introducere in e-Business

25 lectii online
Curs de Machiaj

13 lectii online
Curs de Fashion

17 lectii online
Curs de Barman

10 lectii online
HTML pe intelesul tuturor

11 lectii online
cursuri
Copyright © 2005-2011 - eCursuri.ro - toate drepturile rezervate - E-mail: contact@ecursuri.ro Cursuri și certificări GDPR