cursuri cursuri cursuri cursuri cursuri cursuri
cursuri
cursuri
cursuri
Cursuri    Tutoriale    Teste    Jocuri
 
 
cursuri Am uitat utilizatorul cursuri Am uitat parola
cursuri online Cursuri online
Cursuri online gratuite
cursuri online Tutoriale
Cum sa faci orice
cursuri online Teste online
Testeaza-ti cunostintele
cursuri online Revista
Aboneaza-te gratuit
cursuri online Jocuri
Jocuri educative
cursuri online Inregistreaza-te
Intra in comunitate
eCursuri » Cursuri online » eScoala » Literatura pe intelesul tuturor
Literatura pe intelesul tuturor
19021 afisari
Prezentare curs Cuprins curs Despre autor Examinare online Diploma de absolvire
Cursul de literatura pregatit de echipa eCursuri.ro vine in intampinarea elevilor de liceu, din dorinta de a intelege mai bine, de a parcurge in mod cursiv si logic principalele curente literare, precum si pentru a-i pregati pentru examenul de Bacalaureat.

Informatiile tratate in curs abordeaza modul in care au luat nastere anumite directii culturale, cum s-au rasfrant asupra literaturii, caracteristicile principale ale unui curent literar si modul in care acestea au influentat scriitorii romani.

Curentele literare, oglindiri ale unei epoci

In incercarea de a oferi o definitie cat mai complexa a curentului literar, mentionam ca acest termen desemneaza o realitate artistica si culturala de o complexitate colosala, in continua transformare. De aceea, uneori este dificila delimitarea unor curente literare fata de altele, ori incadrarea completa si definitiva a unei opere literare intr-un anumit curent.

La prefacerea unui curent literar au luat parte deopotriva directii artistice, sociale, ideologice si filozofice, toate aceste manifestari ale culturii umane punandu-si amprenta asupra literaturii universale. Curentul literar se remarca prin viziunea comuna a unei anumite perioade istorice, rezultata din tendintele unei epoci.

In functie de perioada in care s-au manifestat curentele literare se impart in zece mari epoci ale literaturii: umanismul, iluminismul, clasicismul, romantismul, realismul, naturalismul, parnasianismul, simbolismul, expresionismul, modernismul.

Umanism si iluminism

Prima lectie va trata umanismul, o directie literara care a reprezentat la acea vreme o reala revolutie. Artistii au declarat razboi dogmelor si fanatismului religios impus de celebra Inchizitie, militand pentru libertatea si perfectabilitatea oamenilor. Pentru teritoriile romanesti acest curent literar a adus constiinta nationala, originea latina si dorinta de a educa poporul.

Iluminismul vine in continuarea umanismului, dorindu-se aceeasi inlaturare dogmelor religioase. Este o miscare cu caracter laic, anticlerical. In literatura autohtona, iluminismul a aparut intial ca o miscare politica si este direct legat de actiunilor Scolii Ardelene.

Clasici contra romantici

Dupa cum spune si numele, clasicismul se refera la reguli si mai putin la sentimente, simtiri, trairi. Operele literare clasice au un puternic caracter moralizator, educativ, iar personajele sunt de regula regi sau reprezentanti ai aristocratiei. In literatura autohtona, scriitori importanti precum I.L. Caragiale, Mihail Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Ion Creanga au fost influentati, mai mult sau mai putin, de ideile clasicilor europeni.

Romantismul, de pe alta parte, ia nastere ca reactie impotriva normelor reci ale clasicismului, militand pentru o literatura in care sentimentul primeaza, fiind un promotor al fanteziei. Eminescu reuseste sa concentreze si sa exprime ca nimeni altul temele si motivele romantice, realizand cadre si tablouri literare de neegalat.

De la realism la naturalism

Realismul contracareaza melancolia si subiectivitatea scrierilor romantice, militand pentru a literatura obiectiva, care reproduce intr-totul realitatea imediata. Este vremea romanelor obiective, in care faptele sunt relatate in mod verosimil, iar naratorul este impartial, detasat. Pentru exemplificarea acestui curent literar am ales romanul lui Liviu Rebreanu, "Ion", un roman realist care aduce in atentia cititorului satul ardelean de la inceputul secolului al XX-lea, ilustrand evenimentele importante din viata omului, obiceiuri, relatii de familie, destine individuale si colectivul rural.

Naturalismul, un realism exagerbat, trateaza realitatile biologice, aspectele ale bolii, ale ereditatii. In literatura romana exista influente naturaliste, insa nu putem afirma ca exista scrieri intregi care sa se subscrie acestei directii literare. Regasim tehnici si caracteristici specificice acestui curent literar in scrierile lui Barbu Stefanescu Delavrancea, I.L.Caragiale, Liviu Rebreanu si chiar in opele lui Ioan Slavici sau Costache Negruzzi.

Parnasianism si expresionism

Tot impotriva romantismului ia nastere parnasianismul, un curent literar care anunta o poezie o poezie impersonala, descriptiva si atent studiata. Descrierea naturii si a fenomenelor este realizata la nivel senzorial, fara implicare emotionala. Caracteristic este cultul formei, cultivand forme fixe de manifestari literare precum sonetul, rondelul, glosa. Scriitorii romani influentati de ideile parnasiene sunt Alexandru Macedonski (partial) si Ion Barbu (partial).

Insensibilitatea promovata de parnasianismul si obiectivitatea exagerata a naturalismul sunt anulate de urmatorul curent literar, simbolismul. Scriitorii simbolisti readuc sentimentul pe primul plan, insa nu direct, asemenea romanticilor, ci discret, sugerand numai trairea. Poetii simbolisti recurg la aluzie, la analogie, la sugestie, adunate intr-un limbaj poetic deosebit. Deschizatorul de drumuri in ceea ce priveste influenta simbolista in poezia autohtona este Alexandru Macedonski.

Aparut ca reactie impotriva realismului si a extensiei acestuia, naturalismul, expresionismul aduce in atentia publicului un Eu liric care se reintoarce la origini, spre paradigma mitica. Trairile sunt covarsitoare, iar orasul este negat, in favoarea taramurilor care stau sub semnul miturilor, credintelor si ritualurilor stravechi.

Modernismul, reactie impotriva normelor literare

Modernismul se opune traditiei, normelor academice, cuprinzand mai multe influente literare precum simbolismul, futurismul, dadaismul, suprarealismul, expresionismul (partial) si chiar simbolismul. In literatura romana, teoreticianul modernismului este Eugen Lovinescu, care sustine ideea sincronizarii literaturii romane cu cea europene.

In continuarea, va invitam sa parcugeti cele zece lectii ale cursului de literatura. Multa bafta la examenele de limba si literatura romana! Noi va tinem pumnii!
10 comentarii
samera 16 septembrie 2011, 16:00 1
sooper
  1    Raspunde
adrianelian_dogariu 17 septembrie 2011, 13:57 2
super tare......
  1    Raspunde
zenda 02 noiembrie 2011, 12:28 3
imi place mult...dar as vrea mereu sa recitesc...nu aveti print si pt cursuri?
  0    Raspunde
allexa 16 noiembrie 2011, 06:27 4
misto dar cum sal printez as vrea sal citesc mereu cum????
  0    Raspunde
dragutik4 27 noiembrie 2011, 11:52 5
e prea putin
  -2    Raspunde
elena_ely18 01 ianuarie 2012, 20:17 6
Materialul este destul de comprimat. Cred ca e imposibil sa uiti cate ceva din acest material ;)) Scurt si la subiect.Sunt convinsa ca cele 10 lectii de la Cursul de Literatura...vor fi mai ample si prezentate mai in detaliu. Mie cel mai mult mi-a placut dintotdeauna contradictia dintre clasici si romantici . Ador romantismul...Cum spunea si Eminescu, cica.." Eu nu cred nici in Iohova,nici in Budha...nu-s catolic, nu-s ateu, eu raman ce-am fost : ROMANTIC "
  1    Raspunde
buruianaizabela 14 ianuarie 2012, 17:03 7
cred ca e interezant
  1    Raspunde
giulia80 24 ianuarie 2014, 19:44 8
Transforma banii virtuali in bani reali jucand online un joc de strategie economica, politica, razboi, etc., intra pe urmatorul link pt. a te convinge:

http://www.marketglory.com/strategygame/cosmin80
  0    Raspunde
dariadeutq 25 octombrie 2015, 14:13 9
tare
  0    Raspunde
alinacucoanes 27 februarie 2016, 11:29 10
vreau sa ma inscriu la curs. cum procedez?
  0    Raspunde
Adauga comentariu

Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro

Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)
Publicitate
Cuprinsul cursului
1. Amprenta umanismului asupra literaturii romane
2. Iluminismul si Scoala Ardeleana
3. Clasicismul, primatul ratiunii asupra sentimentului
4. Romantismul, reverie si simtire
5. Realismul, obiectivitate si omniscienta
6. Naturalismul, un realism exacerbat
7. Parnasianismul, geografie lirica si vers studiat
8. Simbolismul: Corepondente, sinestezii si muzica
9. Expresionismul, aspiratia eului spre absolut
10. Modernismul, directii
Cursuri noi Top cursuri
Curs de legislatie rutiera

7 lectii online
Excel prin exemple

10 lectii online
Windows XP prin exemple

10 lectii online
Infiintarea unei firme

6 lectii online
Gramatica limbii engleze

27 lectii online
Introducere in e-Business

25 lectii online
Curs de Machiaj

13 lectii online
Curs de Fashion

17 lectii online
Curs de Barman

10 lectii online
HTML pe intelesul tuturor

11 lectii online
cursuri
Copyright © 2005-2011 - eCursuri.ro - toate drepturile rezervate - E-mail: contact@ecursuri.ro Cursuri și certificări GDPR