Cursul de literatura pregatit de echipa eCursuri.ro vine in intampinarea elevilor de liceu, din dorinta de a intelege mai bine, de a parcurge in mod cursiv si logic principalele curente literare, precum si pentru a-i pregati pentru examenul de Bacalaureat.
Informatiile tratate in curs abordeaza modul in care au luat nastere anumite directii culturale, cum s-au rasfrant asupra literaturii, caracteristicile principale ale unui curent literar si modul in care acestea au influentat scriitorii romani.
Curentele literare, oglindiri ale unei epoci
In incercarea de a oferi o definitie cat mai complexa a curentului literar, mentionam ca acest termen desemneaza o realitate artistica si culturala de o complexitate colosala, in continua transformare. De aceea, uneori este dificila delimitarea unor curente literare fata de altele, ori incadrarea completa si definitiva a unei opere literare intr-un anumit curent.
La prefacerea unui curent literar au luat parte deopotriva directii artistice, sociale, ideologice si filozofice, toate aceste manifestari ale culturii umane punandu-si amprenta asupra literaturii universale. Curentul literar se remarca prin viziunea comuna a unei anumite perioade istorice, rezultata din tendintele unei epoci.
In functie de perioada in care s-au manifestat curentele literare se impart in zece mari epoci ale literaturii: umanismul, iluminismul, clasicismul, romantismul, realismul, naturalismul, parnasianismul, simbolismul, expresionismul, modernismul.
Umanism si iluminism
Prima lectie va trata umanismul, o directie literara care a reprezentat la acea vreme o reala revolutie. Artistii au declarat razboi dogmelor si fanatismului religios impus de celebra Inchizitie, militand pentru libertatea si perfectabilitatea oamenilor. Pentru teritoriile romanesti acest curent literar a adus constiinta nationala, originea latina si dorinta de a educa poporul.
Iluminismul vine in continuarea umanismului, dorindu-se aceeasi inlaturare dogmelor religioase. Este o miscare cu caracter laic, anticlerical. In literatura autohtona, iluminismul a aparut intial ca o miscare politica si este direct legat de actiunilor Scolii Ardelene.
Clasici contra romantici
Dupa cum spune si numele, clasicismul se refera la reguli si mai putin la sentimente, simtiri, trairi. Operele literare clasice au un puternic caracter moralizator, educativ, iar personajele sunt de regula regi sau reprezentanti ai aristocratiei. In literatura autohtona, scriitori importanti precum I.L. Caragiale, Mihail Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Ion Creanga au fost influentati, mai mult sau mai putin, de ideile clasicilor europeni.
Romantismul, de pe alta parte, ia nastere ca reactie impotriva normelor reci ale clasicismului, militand pentru o literatura in care sentimentul primeaza, fiind un promotor al fanteziei. Eminescu reuseste sa concentreze si sa exprime ca nimeni altul temele si motivele romantice, realizand cadre si tablouri literare de neegalat.
De la realism la naturalism
Realismul contracareaza melancolia si subiectivitatea scrierilor romantice, militand pentru a literatura obiectiva, care reproduce intr-totul realitatea imediata. Este vremea romanelor obiective, in care faptele sunt relatate in mod verosimil, iar naratorul este impartial, detasat. Pentru exemplificarea acestui curent literar am ales romanul lui Liviu Rebreanu, "Ion", un roman realist care aduce in atentia cititorului satul ardelean de la inceputul secolului al XX-lea, ilustrand evenimentele importante din viata omului, obiceiuri, relatii de familie, destine individuale si colectivul rural.
Naturalismul, un realism exagerbat, trateaza realitatile biologice, aspectele ale bolii, ale ereditatii. In literatura romana exista influente naturaliste, insa nu putem afirma ca exista scrieri intregi care sa se subscrie acestei directii literare. Regasim tehnici si caracteristici specificice acestui curent literar in scrierile lui Barbu Stefanescu Delavrancea, I.L.Caragiale, Liviu Rebreanu si chiar in opele lui Ioan Slavici sau Costache Negruzzi.
Parnasianism si expresionism
Tot impotriva romantismului ia nastere parnasianismul, un curent literar care anunta o poezie o poezie impersonala, descriptiva si atent studiata. Descrierea naturii si a fenomenelor este realizata la nivel senzorial, fara implicare emotionala. Caracteristic este cultul formei, cultivand forme fixe de manifestari literare precum sonetul, rondelul, glosa. Scriitorii romani influentati de ideile parnasiene sunt Alexandru Macedonski (partial) si Ion Barbu (partial).
Insensibilitatea promovata de parnasianismul si obiectivitatea exagerata a naturalismul sunt anulate de urmatorul curent literar, simbolismul. Scriitorii simbolisti readuc sentimentul pe primul plan, insa nu direct, asemenea romanticilor, ci discret, sugerand numai trairea. Poetii simbolisti recurg la aluzie, la analogie, la sugestie, adunate intr-un limbaj poetic deosebit. Deschizatorul de drumuri in ceea ce priveste influenta simbolista in poezia autohtona este Alexandru Macedonski.
Aparut ca reactie impotriva realismului si a extensiei acestuia, naturalismul, expresionismul aduce in atentia publicului un Eu liric care se reintoarce la origini, spre paradigma mitica. Trairile sunt covarsitoare, iar orasul este negat, in favoarea taramurilor care stau sub semnul miturilor, credintelor si ritualurilor stravechi.
Modernismul, reactie impotriva normelor literare
Modernismul se opune traditiei, normelor academice, cuprinzand mai multe influente literare precum simbolismul, futurismul, dadaismul, suprarealismul, expresionismul (partial) si chiar simbolismul. In literatura romana, teoreticianul modernismului este Eugen Lovinescu, care sustine ideea sincronizarii literaturii romane cu cea europene.
In continuarea, va invitam sa parcugeti cele zece lectii ale cursului de literatura. Multa bafta la examenele de limba si literatura romana! Noi va tinem pumnii!
CRISTINA BANICA, colaboratoare eCursuri.ro - despre mine
Modul in care literatura oglindeste realitatea noastra, a generatiilor trecute, dar si a vremurilor viitoare, reprezinta un bun motiv de a incerca sa intelegem operele literare, directiile artistice in care autorii au crezut si s-au regasit, precum si evolutia literaturii de la o epoca la alta.
Cursul va prezinta informatii de bun simt, esentiale in cunoasterea si intelegerea literaturii, care pe mine m-au ajutat sa clasific o anumita opera literara, sa gasesc teme si motive specifice unui anumit curent literar.
Eram mic copil cand limba romana mi-a picat cu tronc. Sa fi fost de vina profesoara din generala, care imi dadea mereu cate un 4 cand ma prindea pe picior gresit? Ii multumesc si astazi pentru ca a descoperit afinitatea mea pentru text si mi-a inoculat idei datorita carora am invatat cu placere, tocmai pentru ca am inteles lectiile si nu le-am tocit.
Evident am urmat un profil de filologie (Uman) la liceu, perioada in care am putut vedea cu ochi de om mare literatura...asa cum este ea in realitate: o forma de arta, care ne ajuta sa fim mai intelepti.
La facultate, tot cu literele m-am luptat pentru ca am inteles cat de important este in viata sa stii ce sa spui si cum sa spui.
Destul despre mine!
Daca macar unuia dintre voi v-am fost de folos, eu ma declar multumita.
Materialul este destul de comprimat. Cred ca e imposibil sa uiti cate ceva din acest material ;)) Scurt si la subiect.Sunt convinsa ca cele 10 lectii de la Cursul de Literatura...vor fi mai ample si prezentate mai in detaliu. Mie cel mai mult mi-a placut dintotdeauna contradictia dintre clasici si romantici . Ador romantismul...Cum spunea si Eminescu, cica.." Eu nu cred nici in Iohova,nici in Budha...nu-s catolic, nu-s ateu, eu raman ce-am fost : ROMANTIC "
1RaspundeAi votat deja acest comentariu!Multumim pentru votul tau!
Raspunde
Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro
Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)
Transforma banii virtuali in bani reali jucand online un joc de strategie economica, politica, razboi, etc., intra pe urmatorul link pt. a te convinge: