cursuri cursuri cursuri cursuri cursuri cursuri
cursuri
cursuri
cursuri
Cursuri    Tutoriale    Teste    Jocuri
 
 
cursuri Am uitat utilizatorul cursuri Am uitat parola
cursuri online Cursuri online
Cursuri online gratuite
cursuri online Tutoriale
Cum sa faci orice
cursuri online Teste online
Testeaza-ti cunostintele
cursuri online Revista
Aboneaza-te gratuit
cursuri online Jocuri
Jocuri educative
cursuri online Inregistreaza-te
Intra in comunitate
eCursuri » Cursuri online » eScoala » Literatura pe intelesul tuturor » Lectia 1
Amprenta umanismului asupra literaturii romane
39410 afisari
Lectia care deschide cursul "Literatura, pe intelesul tuturor" trateaza Umanismul, miscare social-culturala care anunta abolirea fanatismului, a dogmatismului religios si a regimului impus de Inchizitie. Asadar, este important de retinut ca umanismul a aparut in sec. XIV-XVI, intr-o perioada denumita sugestiv Renastere, ca reactie impotriva acelor timpuri sangeroase si intunecate.

Termenul umanism are doua sensuri:
  • unul mai larg: dragoste fata de oameni
  • altul mai restrans: dragoste pentru valorile antichitatii greco-romane
Printre caracteristicile, temele principale ale acesti miscari, se numara increderea in libertatea, demnitatea si perfectabilitatea omului, pus in prim planul preocuparilor umanistilor, increderea in libertatea, demnitatea si perfectabilitatea omului, ratiunea ca motor al evolutiei umane, promovarea omului universal, multilateral, armonia dintre om si natura si admiratia fata de valorile antichitatii greco-latine.

Aceasta miscare a aparut in Italia, Florenta, si a cuprins Batranul Continent de indata, lasand in urme opere celebre si autori la fel de celebri. Ii numim pe italienii Marsilio Ficino, Pico della Mirandola, Niccolo Machiavelli, Giovanni Boccaccio, francezii, Francois Rebelais, Montaigne si englezii Thomas Morus, Francis Bacon.

Umanismul, ocazia romanilor de a-si consemna indentitatea

Umanismul a reprezentat pentru cultura romana, incipitul literaturii si a constiintei nationale. Operele literare erau o forma de a trasa istoria, de a evidentia identitatea romanilor, latinitatea limbii si de a educa poporul.

Asadar, temele si influentele regasite la nivel european in perioada umanismului, s-au adaptat realitatilor romanesti de la acea vreme si au nascut teme si idei derivate:
  • originea latina a poporului si a limbii romane
  • continuitatea existentei acestui popor pe pamantul romanesc
  • unitatea tuturor romanilor din provinciile romanesti
  • rolul civilizator al tipariturilor
  • caracterul educativ al istoriei
  • credinta in adevar si documente
  • salvarea oamenilor din ignoranta
Reprezentanti romani ai umanismului au fost Grigore Ureche, Miron Costin, Constantin Cantacuzino, Dimitrie Cantemir. Formele literare de manifestare a culturii si identitatii poporului roman au fost rudimentare, lipsite de poezie, insa concise si pe alocuri lacunare: letopisete, cronici si cronografe. Aceasta cuprindeau naratiuni si descrieri nepartinitoare care au ajutat istoricii sa identifice caracterul catorva domnitori.

Grigore Ureche, umanism si constiinta nationala

In continuare vom identifica trasaturile umanismului romanesc in opera lui Grigore Ureche (1590-1647), "Letopisetul Tarii Moldovei de cand s-a descalecat tara si de cursul anilor si de viata domnitorilor de la Dragos Voda pana la Aaron Voda" (1359-1594). Intentiile educative sunt clar exprimate de autor, "sa ramaie feciorlor si nepotilor, sa le fie de invatatura,despre cele rele sa se fereasca si sa socoteasca, iara despre cele bune sa urmeze si sa invete si sa se indirepteze", acesta subliniind caracterul formator al istoriei.

In opera "Predoslovie catre cititor", Grigore Ureche reproduce o perioada sangeroasa, plina de intrigi, batalii si crime. Aminteste chiar si de legenda intemeierii Moldovei, cand Dragos-Voda, ajutat de personajul fabulos al catelusei Molda, stabileste inceputurile tarii pe acele meleaguri.

Din dorinta de a lasa mostenire posteritatii faptele si evenimentele petrecute in acele vremuri, autorul aminteste in cronica sa si de neamul Musatinilor. O atentie speciala este acordata domniei lui Stefan cel Mare, simbol al libertatii si dreptatii nationale. Totodata, avem de-a face cu primul potret al domnitorului roman: "Fost-au acest Stefan Voda un om nu mare de statu,manios si de graba varsatoriu de sange nevinovat;de multe ori la ospete omoraia fara giudet. Amintrelea era om intreg la fire, nelenesu,si lucrul sau stia a-l acoperi,si unde nu gandeai, acolo il aflai. La lucruri de razboaie mester; unde era nevoie, insusi se varaia,ca vazandu-l ai sai, sa nu indarapteze, si pentru aceia raru razboiu de nu biruia. Si unde il biruia altii, nu pierdea nadejdea,ca stiindu-sa cazut gios,sa radica de-asupra biruitorilor".

Un aspect esential in opera umanista a lui Grigore Ureche este reprezentat de cronologia faptelor, care releva unul dintre motoarele acestei miscari cultural-sociale la romani, si anume consemnarea istoriei prin documente. Dintre bataliile purtate de Stefan cel Mare cu turcii, o atentie deosebita este acordata luptei de la Podul Inalt (1475).

Originea latina a poporului si a limbii romane si unitatea tuturor romanilor din provinciile romanesti sunt exprimate clar in capitol "Pentru limba noastra moldoveneasca", in care este mentionat ca "de la Ram ne tragem". Inca o data, putem observa caracterul obiectiv si impersonal al autorului, care nu se lasa condus de mraja latinitatii si recunoaste ca exista si cuvinte imprumutate de la vecini "Ce fiindu tara mai de apoi ca la o slobozie, de primprejur venindu si discalicandu, din limbile lor s-au amestecat a noastra: de la ramleni, cle ce zicem latina, paine, ei zic panis, carne, ei zic caro, gaina, ei zic galena, muiaria, mulier, fameia, femina, parinte, pater, al nostru, noster si altele, multe din limba latineasca, ca de ne-am socoti pre amanuntu, toate cuvintele le-am intelege".

Dupa cum anuntam mai sus, una din temele umanismului romanesc este reprezentata de unitatea romanilor din toate provinciile romanesti. "cati se afla locuitori in Tara Ungureasca si la Ardeal si la Maramoros, de la un loc sunt cu moldovenii si toti de la Ram se trag". Aceste scrieri nu sunt facute la intamplare, dintr-un soi de simtamant patriotic, ci pe baza unui studiu si a unei documentatii stiintifice. Inca o data este subliniat caracterul obiectiv, istoric al primelor forme de literatura romana.
Iluminismul si Scoala Ardeleana »
5 comentarii
balecana 01 septembrie 2011, 19:41 1
Extraordinar! Felicitari pentru cursuri!
  -1    Raspunde
Cristina.Banica 02 septembrie 2011, 06:56 2
@balecana: Multumesc si eu pentru apreciere.
  -2    Raspunde
Cristina.Banica 02 septembrie 2011, 06:56 3
@balecana: Multumesc si eu pentru apreciere.
  0    Raspunde
motick 01 septembrie 2011, 21:06 4
Dar nu poate fi copiat/downloadat cursul?
  -2    Raspunde
admin 02 septembrie 2011, 06:54 5
@motick: Doar printat poate fi (dupa ce te loghezi pe site, vei vedea in partea dreapta sus la fiecare lectie si la fiecare tutorial un link: Printeaza)
  -2    Raspunde
Adauga comentariu

Pentru a adauga comentarii trebuie sa fii membru eCursuri.ro

Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)
Publicitate
Cuprinsul cursului
1. Amprenta umanismului asupra literaturii romane
2. Iluminismul si Scoala Ardeleana
3. Clasicismul, primatul ratiunii asupra sentimentului
4. Romantismul, reverie si simtire
5. Realismul, obiectivitate si omniscienta
6. Naturalismul, un realism exacerbat
7. Parnasianismul, geografie lirica si vers studiat
8. Simbolismul: Corepondente, sinestezii si muzica
9. Expresionismul, aspiratia eului spre absolut
10. Modernismul, directii
Cursuri noi Top cursuri
Curs de legislatie rutiera

7 lectii online
Excel prin exemple

10 lectii online
Windows XP prin exemple

10 lectii online
Infiintarea unei firme

6 lectii online
Gramatica limbii engleze

27 lectii online
Introducere in e-Business

25 lectii online
Curs de Machiaj

13 lectii online
Curs de Fashion

17 lectii online
Curs de Barman

10 lectii online
HTML pe intelesul tuturor

11 lectii online
cursuri
Copyright © 2005-2011 - eCursuri.ro - toate drepturile rezervate - E-mail: contact@ecursuri.ro Cursuri și certificări GDPR