Atunci cand organizam spatiul unui bar, trebuie sa tinem cont de specificul barului, dar si de gradul de confort pe care isi doreste sa il ofere. Exista o serie de dotari care nu trebuie sa lipsesca, indiferent de specificul barului. Mobilierul dintr-un bar este compus in general din tejgheaua propriu zisa, rafturi, scaune, taburete si vitrine de prezentare.
Tejgheaua barului, are in mod normal incorporate o serie de utilitati cum ar fi: spalator de pahare, masina pentru fabricarea cuburilor de gheata, congelatoare, aparate de tras berea, etc. Raftul barului este amenajat pe perete, din piese asamblate, astfel incat sa scoata in evidenta prezentarea bauturilor. Tejgheaua nu trebuie sa fie foarte larga, dar nici prea inalta. Inaltimea recomandata este de 110 cm. Aceasta trebuie acoperita cu un material rezistent si usor de curatat.
In exterior se vor monta doua bare metalice pentru sprijinirea mainilor si a picioarelor, iar in fata tejghelei se aseaza scaunele de bar ("caii de bar"), care pot fi fixe sau mobile.
Lungimea barului depinde in special de numarul de barmani, deorece acestia trebuie sa aibe spatiu suficient sa nu se loveasca intre ei. In fiecare bar ar trebui sa existe in spatiu pentru depozitarea sticlelor deschise, precum si un dispozitiv fix de deschidere a sticlelor (de obicei sub chiuveta). Sub tejghea trebuie amenajata o suprafata plana pentru prepararea bauturilor si taierea fructelor.
Raftul cu bauturi trebuie plasat intr-un loc accesibil, la care sa se poata ajunge cu usurinta. Masa folosita de barman trebuie sa fie suficient de mare pentru ustensilele sale: shaker, blender, pahare si decoratii. De asemenea un vas cu gheata trebuie sa fie in permanenta la dispozitia barmanului.
Dulapurile sunt necesare pentru pastrarea documentelor barului, a formularelor de aprovizionare etc. Fiind foarte multe aparaturi electrice ca, blendere, masini de gheata, esspresoare, case de marcat etc, barul trebuie sa aiba numeroase legaturi electrice, iar aceste trebuie montate departe de sursele de apa.
In mod normal intr-un bar, zona de spalat paharele trebuie sa fie separata de bar, dar daca acest lucru nu se poate, o sursa de apa rece si calda trebuie sa fie obligatoriu la dispozitia barmanului. Este indicat ca toate barurile sa aibe doua chiuvete. Una pentru gheata, prevazuta cu filtre de scurgere prin care se indeparteaza gheata topita si una pentru vase. Toate chiuvetle trebuie sa fie din inox.
Frigiderul si congelatorul sunt elemente esentiale intr-un bar. Cand barmanii au la dispozitie o camara, acestea vor fi depozitate acolo si nu in bar, pentru a castiga spatiu. Trebuie sa pastram in bar bauturile care sunt cel mai des folosite, pentru a le avea mereu la indemana.
Indiferent de cat de atent este un barman, scurgerea unor lichide pe podea ramane inevitabila. Cel mai bun material pentru podea este unul care poate fi sters usor si care previne alunecarile. |