Ornamentele au un rol foarte important in prepararea unui cocktail. Ele fac ca bautura sa arate mult mai bine si in unele cazuri, acestea dau bauturii un plus de savoare si prospetime. Cel mai iportant lucru pe care trebuie sa il retinem este ca singura bariera in ornarea bauturilor este imaginatia noastra. Regulile de decorare trebuie respectate la general si nefiind o stiinta exacta, imaginatia ta poate face dintr-o bautura obisnuita un adevarat preparat special.
Pentru a intelege mai bine ce tipuri de ornamente trebuie folosite la fiecare cocktail, le-am impartit in cateva categorii principale, astfel incat sa le acoperim pe cele mai utilizate. Este important de retinut ca nu exista reguli exacte cu privire la asocierea ornamentelor cu diverse tipuri de bauturi, dar in aceasta lectie vom invata cateva reguli generale de utilizare a acestora.
Trebuie sa tinem cont ca toate fructele si legumele pe care le utilizam pentru decorarea bauturilor trebuie spalate foarte bine inainte.
Exista 6 tipuri de ornamente de baza, care se folosesc cel mai frecvent in decorarea cocktailurilor.
Ciresele
Cele mai utilizate cirese pentru decorarea cocktailuri-lor sunt ciresele Maraschino (confiate), dar putem folosi si cirese proaspete. Ciresele confiate se gasesc in comert si le folosim in general pentru decorarea bauturilor dulci si a cocktailuri-lor care au in componenta sirop Grenadine. Acestea se pot infige pe o scobitoare sau un bat decorativ de plastic, se pot cresta si aseza pe marginea paharului, sau se pot pune in interiorul bauturii. Dupa folosire, trebuie sa avem grija sa pastram la frigider ciresele confiate. Sunt ideale pentru decorarea cocktail-urilor alcoolice mai dulci, ca Sweet Martini.
Maslinele
Le vom utiliza pe cele verzi, care se gasesc in comert simple, sau umplute cu ardei sau alte ingrediente. Le vom folosi pentru decorarea bauturilor seci care au in componenta, martini, gin sau vodca. Nu este recomandat sa le utilizam pentur decorarea bauturilor dulci, care contin amestec de fructe sau siropuri. Un exemplu de cocktail la care este recomadat decorul cu masline este Martini.
Fructele de lime (limetele)
Aceste fructe sunt ideale pentru decorarea bauturilor datorita culorii aprinse si aromei pe care o imprima bauturiilor. Folosim fructele de lime taiate felii sau jumatati de felii in functie de tipul de pahar in care preparam coktail-ul. Se utilizeaza pentru bauturile care contin suc de lamaie, suc de lime, apa tonica sau minerala. De asemenea se folosesc pentru decorarea cockailuri-lor mai tari, pe baza de alcool, ca Margarita.
Lamaile
La fel ca si fructele de lime, lamaile se folosesc pentru decor sub forma de felii sau jumatati de felii. Putem ultiliza o jumatate de felie de lamaie pentru a umezi gura paharului de cocktail si apoi vom folosi sare pentru a glazura marginea paharului. Decorul cu felii de lamaie se utilizeaza pentru cocktail-urile tari si in general cele seci, Long Island Ice Tea, Long Beach Ice Tea sau Lemon Drop Martini. De asemenea putem decora si limonadele sau bauturile care contine o cantitate relativ mare de zeama sau sirop de lamaie.
Portocalele
Pe langa decorul obisnuit din felii si jumatati de felii, coaja de portocala se poate folosi si pentru un decor mai sofisticat. Folosind ustensila speciala de bar, taiem superficial coaja de portocala de la un capat la altul, obtinand astfel o spirala. Decorul din spirala se utilizeaza la cockatilurile ce se servesc in pahare mai elegante, cum ar fi cele pe baza de sampanie si bauturile care se servesc in flute. Decorul din felii si jumatati de felii de portocala se foloseste pentru bauturile care contin suc de portocala sau lichioruri si creme dulci. Bauturile pe baza de Campari, sau chiar campari simplu se poate decora foarte bine cu felii de portocala.
Frisca
Vom utiliza frisca la tub, care se gaseste peste tot in comert. Decorul din frisca se foloseste in general la bauturile calde pe baza de cafea, dar este utilizata si pentru decorarea unor bauturi reci ca Frappe, Strawberry Daiquiri sau Mudslide. Modalitatea de decorare este simpla, agitam tubul de frisca si turnam deasupra bauturii dormand un strat care sa depaseasca marginea paharului. Cantitatea de frisca folosita ca decor difera atat de timpul de pahar cat si de timpul de cocktail.
Pentru a citi continuarea lectiei trebuie sa fii membru eCursuri.ro
Intra in contul tau sau inregistreaza-te GRATUIT (dreapta sus)