Pentru a putea prepara corect un cocktail trebuie sa cunoastem metodele de preparare.
Shaking
Aceasta metoda presupune amestecarea ingredientelor folosite pentru preparea unui cocktail in shaker. Cand o bautura contine oua, suc de fructe sau crema, aceste trebuie neaparat amestecate. Pe langa rolul de a amesteca bauturile, aceasta metoda ajuta si la racirea lor. Primul lucru pe care il punem in shaker, inaite sa amestecam bauturile sunt cuburile de gheata care ajuta la racirea amestecului. Dupa ce am adaugat toate ingredientele impreuna cu gheata, inchidem bine shakerul si il agitam tinand cu amandoua mainile, astfel incat capacul sa nu se desfaca si bautura sa refuleze. Agitam repede si energic pana cand apa a inceput sa se condenseze la suprafata shaker-ului. Nu trebuie sa umplem niciodata shaker-ul, deoarece este nevoie de spatiu pentru ca ingredientele sa intre in amestec cu gheata.
Straining
Este o metoda de strecurare a continutului unui shaker in paharul de cocktail. Adaugam cuburile de gheata si ingredientele, agitam si apoi folosind filtrul shaker-ului sau o strecuratoare separata turnam continutul in paharul de cockail, astfel resturile de cuburi de gheata nu vor patrunde in preparatul final. Daca un cocktail necesita agitarea cu gheata pisata, cum este Shirley Temple, il vom servi nestrecurat.
Stirring
Reprezinta agiarea unei bauturi cu gheata. Spre deosebire de metoda Shaking, aceasta se poate efectua si direct in paharul de cocktail sau in alt recipient. Va trebuie sa umplem recipientul pe jumatate cu gheata si apoi cu ajutorul unei linguri de bar vom amesteca foarte repede continutul, timp de 10-20 de secunde, pana cand gheata raceste ingredientele.
Pouring
Este metoda prin care se toarna in paharul de cocktail bautura sau amestecul final. Cand preparam mai multe bauturi odata, cum este Margarita, aliniem paharele si le umplem pe jumatate pe fiecare, astfel incat sa ne asiguram ca fiecare pahar se umple la acelasi nivel. Atunci cand turnam amestecul pentru cocktail in pahar trebuie sa avem in vedere faptul ca trebuie lasat spatiu pentru decorare, deci paharul nu trebuie umplut de tot. Vinul il vom turna intotdeauna pana la jumatatea paharului, pentru a permite degustarea. Berea sa toarna foarte incet, pe marginea paharului, avand grija sa nu faca spuma. Dupa ce am umplut paharul de bere pe jumatate, putem turna normal, pe centru.
Muddling
Aceasta metoda este folosita pentru a extrage cat mai bine aroma din unele fructe proaspete (lime, lamai etc) sau frunze de menta. Punem bucatile de fructe sau frunzele de menta in pahar si le strivim cu ajutorul unui pisalog, sau cu capatul lingurii de bar.
Blending
Aceasta metoda consta in amestecare diferitelor ingrediente intr-un blender electric. Datorita conistentei, anumite ingrediente nu pot fi zdobite sau amestecate foarte bine in shaker, asa ca se recomanda folosirea blender-ului. Aceasta metoda este folosita pentru combinarea bucatilor de fructe, sau ingredientelor cu o consistenta foarte groasa, cu alte ingrediente. Astfel prind blending vom optine un amestec foarte fin si omogen.
Flaming
Este o metoda spectaculoasa, dar si foarte periculoasa. Este procedura prin care un cocktail se aprinde, pentru a da un aspect placut si a accentua aromele. Pentru a-l putea aprinde, alcoolul trebuie sa fie incalzit inainte la foc mic, ori intr-un vas sau chiar in cuptorul cu microunde timp de cateva secunde. Paharul va fi si el incalzit in apa fierbinte. Cand executam aceasta metoda pe primul plan trebuie sa fie siguranta noastra si a celor din jur. Bautura se stinge inainte de a fi consumata.
Floating & Layering
Aceasta procedura se traduce prin turnarea bauturilor in straturi. Unele cocktail-uri trebuiesc preparate in straturi. Un cocktai prezentat in straturi da un aspect extrem de placut. Pentru a reusi acest lucru, trebuie mai intai sa cunoastem densitatea fiecare bauturi. Bautura cu cea mai mare densitate va fi turnata prima, apoi in ordine descrescatoare si celelalte bauturi. Vom turna bauturile foarte usor, pe capatul unei linguri de bar, cat mai aproape de ultimul strat din paharul de cocktail. Cand executam o astfel de procedura trebuie sa ne asiguram ca volumul paharului de cocktail este suficient de incapator pentru toate ingredientele.